Transportation Optimization Model Of Palm Oil Products For Northern Peninsular Malaysia - Ibrahim, Shamsudin (2008)

(untitled)
Dalam tesis ini, model matematik pemprograman integer telah dibangunkan untuk menyelesaikan masalah pengangkutan minyak sawit mentah dan isirong sawit di Utara Semenanjung Malaysia. Produk-produk ini berasal dari kilang sawit dan dihantar ke destinasi masing-masing, kilang penapis and kilang pelumat isirong. Kedua-dua masalah pengangkutan telah diselesai untuk mendapatkan pengagihan optimum bagi kilang ke penapis dan kilang ke pelumat menggunakan fungsi objektif meminimumkan jarak perjalanan. Kedua-dua penyelesaian memberikan jawapan pengagihan yang sarna sebab pengeluaran minyak sawit mentah dan isirong adalah berkadar, untuk tiap-tiap produk kapasiti lori adalah sarna, dan penapis dan pelumat terletak pada lokasi yang sarna. Kajian telah diteruskan untuk melihat masalah lokasi kilang penapis, kilang pelumat, dan satu cadangan kilang kertas yang menggunakan hampas tandan sawit sebagai bahan mentah. In this thesis, integer mathematical programming models were developed to solve the crude palm oil (CPO) and the palm kernel (PK) transportation problems for northern peninsular Malaysia. These products from the mills were sent to their respective destinations, the refineries and the crushers. The two transportation problems were solved to get the mills-to-refineries and mill-to-crushers optimal assignments using distance minimization as the objective function. The solutions revealed similar mills-torefineries and mills-to-crushers assignments because CPO and PK are proportionate in quantity, truck capacities are homogeneous for each product, and refineries and crushers are located at identical locations. The research was then extended to look into the location problem of the refineries, the crushers, and a proposed pulp manufacturing facility that use empty fruit bunch as the raw material.