Development Of Decision Model For Maintenance Analysis Of Non-Repairable Component By Considering The External Factor - Ahmad, Rosmaini (2007)

(untitled)
Penyelenggaraan pencegahan (Preventive Maintenance - PM) merupakan salah satu strategi yang digunakan untuk mengurangkan masalah kerosakan mesin yang berlaku secara tiba-tiba. Walaupun begitu, persoalan bilakah masa yang terbaik untuk menjalankan aktiviti PM merupakan isu terpenting dalam pengaplikasian strategi ini. Jawapan untuk persoalan tersebut ialah dengan berdasarkan analisis penyelenggaraan (maintenance analysis). Penyelidikan sedia ada mengenai penentuan masa untuk menjalankan PM kebanyakannya tidak berdasarkan analisis penyelenggaraan yang mencukupi yang mana ia tidak mengambilkira faktor luaran yang mengakibatkan kerosakan mesin dan tidak memahami bag aim ana proses kerosakan mesin tersebut berlaku (analisis kerosakan fizikal). Oleh sebab itu, penentuan masa terbaik untuk menjalankan PM tidak cukup tepat dan ia akan mengurangkan faedah daripada strategi PM. Preventive Maintenance (PM) is one of the strategies that can be applied to reduce the machine breakdown problems due to unplanned maintenance. However, the application of PM in term of when is the best time to carry out the PM is an important issue. The answer to this question should be based on an adequate maintenance analysis. The existing study in determining the PM time is not based on an adequate maintenance analysis, where there are not considered the external factor (covariate) and without understanding the failure mechanism (physical failure). Therefore, the determination of PM time is not accurate enough and reduced the PM benefits.