Computer-based Student Information System in USM - Quah , Chun Hoo (1994)

(untitled)
Memandangkan kesan sistem maklum~t berkomputer ke atas keberkesanan organisasi agak sukar diukur, kegunaan konstruk kepuasan maklumat pengguna merupakan asas yang paling ketara di dalam penilaian k~berkesanan sesuat~ sistem maklumat. Kajian ini memilih suatu ukuran yang diperakui untuk manilai kepuasan maklumat dengan sistem Maklumat Berkomputer Pelajar pengguna (SMP) di Universiti Sairis Malaysia. Dengan menyesuaikan soal selidik yang dip~rkenalkan oleh Bailey dan Pear~on (1983), suatu versi soal selidik yang terubahsuai disediakan dan dirintiskan secara percubaan. As the impactot c~mputer based information system on organizational effectiveness is difficult tomeasure~ the user information satisfaction construct has occupied a dominant role in the assessment of information system effectiveness. This study selects a validated instrument to measure user information satisfaction with Universiti Sains Malaysia's computer based student, information system (Sistem Maklumat Pelajar (SMP)). Adapting Bailey and Pearson's (1983) original instrum~ nt, a modified version of the questionnaire was devel- I oped and pilot te~ted.