Ismail Zain: Pendekatan Ambivalen Dan Peralihan Ke Arah Seni Pascamoden / Ismail Zain: The Ambivalence Approach and His Shift Towards The Postmodern - Abdullah, Sarena (Petronas, Kuala Lumpur, 2016)
Kertas ini akan membincangkan beberapa hasil kerja Ismail Zain dalam dalam konteks pendekatan seni dan estetika ambrvalen yang lebih luas yang boleh disarankan untuk pembacaan karya-karya awal beliau sebelum "Digital Collage" (1988) / This paper will d1scuss a few works of Ismail Zain in the larger context of ambivalent aesthetics and artisttc approach that can be suggested m the readmg of h1s earlier works prior to Dig1tal Collage (1988).