Mengukuhkan Nadi Kepustakawanan Di Dalam Hati Masyarakat Malaysia (Strengthening The Pulse Of Librarianship In The Heart Of Malaysian People) - Ahmat, Muhammad Akmal (Fakulti Pengurusan Maklumat, Universiti Teknologi Mara, 2016)

(untitled)
Kepentingan bidang sains perpustakaan dalam kehidupan masyarakat pada zaman digital ini sering menjadi perdebatan secara ilmiah mahupun cakap-cakap kosong. Sebilangan masyarakat dilihat semakin kurang bergantung kepada perkhidmatan yang ditawarkan oleh perpustakaan dan kurang peduli tentang kemahiran yang ada pada seseorang pustakawan untuk mengakses dan mendapatkan kesahihan maklumat. Namun, perkara sebegini tidak akan menjejaskan pustakawan sekiranya beberapa strategi pelaksanaan dapat dilakukan secara kolektif dengan fokus kepada kaedah memenangi kembali nilai kebolehpercayaan dikalangan majoriti hati masyarakat Malaysia terhadap bidang kepustakawanan disemua peringkat daripada peringkat kelas atasan hingga kepada golongan terkebawah.