Penilaian Ke Atas Penggunaan Hampas Isirong Kelapa Sawit Terfermentasi (Fpkc) Sebagai Makanan Ternakan Alternatif - Lim, Siew Ling (2001)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk memilih mikroorganisma yang berupaya memperbaiki nilai pemakanan hampas lSlrong kelapa sawit (PKC) melalui pengkulturan sistem pemfennentasian keadaan pepejal (FKP) sebagai bahan makanan temakan altematif. Daripada sejumlah 100 pencilan yang disaring, pencilan F12l yang dicamkan sebagai Trichoderma koningii telah dipilih sebagai kulat yang berpotensi dalam memperbaiki nilai pemakanan PKC melalui sistem FKP. The objective of this study is to select microorganisms capable of improving the nutritional quality of palm kernel cake (PKC) by solid state fennentation culture system (SSF) as alternative source of feeds. From a total of 100 isolates screened, isolate F121 which was identified to be Trichoderma koningii was selected to' be a potential fungus for ~ the improvement of nutritional quality in PKC through SSF.