Geo-Spatial Model Of Household Inhabitants' Behaviour On Conversion Of Low-Lying Areas In Sub-Urban Colombo Metropolitan Region, Sri Lanka - Godella Pathirannahalage Terrence , Sampath Hemakumara (2015)
Banyak kawasan metropolitan di wilayah tropika di Asia terletak di kawasan tanah rendah yang sensitif alam sekitar serta pada asalnya tidak didiami, tetapi disebabkan terdapat banyak faktor pemacu telah membawa kepada penukaran status tanah tersebut. Dalam hal ini, peranan yang dimainkan oleh setiap isirumah di kawasan pinggir bandar dalam penukaran guna tanah adalah penting.