Complex Coacervated Microcapsules In Cream For Topical Delivery Of The Curcuminoids And Quercetin - Ang , Lee Fung (2015)
Kurkuminoid dan quercetin mempunyai aktiviti antioksidan, anti-radang dananti-bakteria yang bermanfaat untuk penyembuhan luka. Walau bagaimanapun, sifat kedua-dua sebatian ini iaitu kelarutan dan bio-keperolehan yang rendah, fotosensitiviti dan pewarnaan menjadikan sebatian-sebation tersebut kurang sesuai untuk pemakaian topical.