Characterization, Properties And Degradation Of Carbonized Jatropha Seed Shell Filled Vinyl Ester Composites - Aprilia, Sri (2015)
Pada masa kini, penggunaan sisa biomas telah digunakan secara meluas sebagai pengisi dalam biokomposit. Dalam kajian ini, kulit biji jarak (jatropha) melalui proses karbonisasi dengan menggunakan kaedah relau iaitu pada suhu 600˚c serta mengambil masa selama 1 jam.