Basic Education Student Reading Comprehension: The Role Of Teachers And Parents In Oman - Saif Alazri, Saif Nasser (2013)
Kajian ini bertujuan menyelidik prestasi pemahaman bacaan dalam kalangan pelajar pendidikan asas Gred Empat di Oman. Di samping tiu, ditentukan juga sama ada prestasi tersebut berkaitan dengan sikap mereka terhadap pembacaan, penglibatan ibu bapa mereka dalam pembacaan, sikap guru-guru mereka terhadap pembacaan, serta kepercayaan kecekapan-diri guru dalam pengajaran bacaan.