Exploring Factors Associated With Selfcompassion Among Local Students In A Malaysian Public University - Tang , Shee Wei (2015)
Belas kasihan terhadap diri melibatkan bersikap baik hati terhadap diri sendiri, bersikap terbuka terhadap penderitaan, kegagalan dan ketidaksempurnaan sendiri (dengan menganggapnya sebagai satu pengalaman yang dikongsi oleh semua manusia di dunia ini), dan melihat aspek-aspek negatif kehidupan ini dalam perspektif yang lebih seimbang.