The "Conversational Lyric" In Coleridge And Wordsworth: A Study Of Artistic And Philosophical Contexts - Basil Qahtan, Muhammad (2004)

(untitled)
Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) ialah seorang ahli falsafah dan sekaligus seorang penyair; namun beliau telah lama menyuarakan pandangan falsafahnya menerusi puisi sebelum mengutarakannya sebagai falsafah. Antara pandangan tersebut ialah konsepsi beliau tentang proses memperolehi ilmu pengetahuan, yang kemudiannya selaras dengan proses universal yang beliau ungkapkan, iaitu yang diberi istilah "pengindividuan".