Kuasa, Krisis dan Kewartawanan: Satu Kajian Keske atas Pelaporan Utusan Malaysia mengenai Operasi Lalang 1987 - Yeoh , Ching Loo (2004)
Kajian ini bertujuan untuk melihat hubungan kuasa antara akhbar dan pemerintah dalam situasi krisis khususnya di bawah pemerintahan Mahathir Mohammad, dengan pelaporan Utusan Malaysia mengenai krisis Operasi Lalang 1987, dijadikan sebagai kajian kes. Asas dan implikasi hubungan antara akhbar dan pemerintah telah kerap diperdebatkan khususnya antara sarjana-sarjana komunikasi, NGO media dan pemerintah. Polemik ini masih tergantung dan tiada kesudahannya.