Tulisan Jawi Di Bahagian Utara Sumatera: Kedaulatan, Kelebihan Dan Pemulihannya - Lubis, M. Husnan (1998)

(untitled)
Tumpuan tesis ialah untuk membincangkan tentang tulisan Jawi yang dibawa oleh Islam ke Indonesia dan Alam Melayu khasnya di bahagian Utara Sumatera. Agama Islam telah banyak membawa perubahan dan perkembangan, baik perubahan dari segi peradaban mahupun dari segi ilmu pengetahuan.