Hubungan Kata Sifat Dengan Unsur Lain Di Dalam Ayat - Mat Akhir, Jaafar (2001)

(untitled)
Tesis ini mengkaji hubungan struktur kata sifat dengan unsur lain dalam ayat-ayat bahasa Melayu (BM). Datanya ialah ayat-ayRt BM yang mengandungi kata sifat sahaja Kajian ini dipilih kerana kurangnya kajian yang serius tentang kata sifat serta hubungannya dengan unsur lain dalam ayat. Kajian ini juga perlu dilakukan kerana kata sifat merupakan antara golongan kata utama dalam ayat BM.