Inovasi Dorongan Masa Depan - Majid, Ahmad Zuhairi Abdul (Pusat Pengajian Seni, Universiti Sains Malaysia, 2015)
Manusia adalah makhluk yang secara rutinnya dilahirkan lebih awal (prematurely). Kita dilahirkan awal sedikit bertujuan supaya otak dan pemikiran dapat keluar melalui terusan kelahiran. Tidak seperti mamalia yang lain, yang boleh dilahirkan dan terus hampir boleh berdikari dangan sendirinya. Contoh seekor anak seladang yang baru dilahirkan beberapa jam boleh berlari bersama sekumpulan seladang yang lain. Kebanyakan manusia memerlukan masa sehingga setahun untuk melakukan perkara yang seakan sama. Namun demikian inilah mahkluk yang tidak mampu berbuat apa-apa ketika dilahirkan tetapi mampu membentuk hasil dari kerak bumi sehingga dijadikan sebuah kapal terbang dan ada yang menonjol di atas bumi seperti tuhan.