Imej kota dalam sastera : suatu analisis terhadap karya Sasterawan Negara Muhammad Haji Salleh - Awang Pawi, Awang Azman (1998)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis imej-imej kota dalatn karya Sasterawan Negara Muhammad Haji SaDeh. Di antara aspek yang dikaji ialah latar belakang pengarang, definisi dan konsep kota, kota sebagai latar kehidupan, wajah kota suatu persepsi landasan kepenyairan dan latar sastera Selain itu akan dibuat ana1isis te.rpilih karya-karya yang dianggap signifikan bermula dari kazya terawal beliau yang boleh dikatakan tidak disentuh oleh peneliti sastera sebelum ini sehinggalah ke tahap karya mutakbir yang dihasilkannya. Seterusnya, untuk menjejak imej-imej kota secara teratur serta terarah, ciri-ciri bahasa kota akan dikaji dan diaplikasikan pula dalam karya bagi mendapatkan ciri-ciri bahasa kota da1am karya-karya beliau. Berdasarkan kajian serta penelitian dibuat kita boleh merumuskan bahawa Muhammad Haji Salleh adalah penyair kota yang menggunakail kota sebagai alat penyampaian .fikirannya dan menilai kota secara lebih adil dat1 bertimbang tara.