Rasa-Fenomenologi sebagai satu teori pengalaman estetik : satu kajian karya-karya A. Samad Said - Abdul Aziz, Sohaimi (1995)
Pengalaman estetik dan perhubungannya dengan Kesusasteraan Melayu Moden belum mendapat perhatian dan kajian secara sistematik. Sehingga kini, belum ada lagi usaha untuk mengkaji pengalaman estetik dan perhubungannya dengan karya-karya Kesusasteraan Melayu Moden, khususnya karya-karya A. Samad Said. Sehubungan dengan itu, tesis ini merupakan satu kaj ian yang cuba untuk menjelaskan perhubungan itu.