Imbangan Endapan Dan Nutrien Antara Kawasan Tadahan Sg. Kurau Dengan Kolam Selatan Takungan Bukit Merah, Perak. - Mohd Najib, Sumayyah Aimi (2010)
Pengeluaran baban endapan serta nutrien berhubung rapat dengan fenomena air larian yang merupakan punca bakisan, penyimpanan dan pengangkutan di dalam lembangan sungai yang kemudiannya masuk ke dalam sistem saluran dan tasik.