Penggunaan Media Sosial Secara Lestari di Kalangan Pustakawan (Sustainable Use of Social Media Among Librarians) - Ahmat, Muhammad Akmal (2015)

(untitled)
There are many research studies that provide recommendations for the libraries to be active in social media. This showed that social media is the important modern communication application for spread-widely the promotion of library services to local and international communities. However, how about the importance of using social media in order to increase the positive perception towards the librarian profession?. Furthermore, Why are there needs for a librarian to utilize the social media sustainably? This is an article all about/Terdapat banyak kajian penyelidikan yang memberi saranan kepada Perpustakaan untuk aktif di media sosial. Hal ini menunjukkan bahawa media sosial merupakan aplikasi komunikasi moden yang penting untuk menghebah luas perkhidmatan Perpustakaan kepada masyarakat tempatan dan antarabangsa. Namun, bagaimana pula kepentingan media sosial dalam meningkatkan persepsi positif masyarakat terhadap kerjaya Pustakawan?. Tambahan pula, Mengapakah wujud keperluan seseorang Pustakawan memanfaatkan penggunaan media sosial secara lestari? Hal inilah yang cuba dikupas dalam artikel ini.