Penterjemahan Perkataan Taksa: Satu Analisis Berdasarkan Novel Harry Potter And The Chamber Of Secrets Oleh J.k.rowling Dan Hasil Terjemahannya Harry Potter Dan Bilik Rahsia - Sibeperegasam, Kanchana Devi (2007)
Penyelidikan ini bertujuan mengkaji penerapan pendekatan pragmatik Baker (1992) dalam penterjemahan perkataan taksa daripada bahasa Inggeris kepada bahasa Melayu.