Evaluation Of Treatment Outcomes Of Methadone Program And Knowledge Awareness Survey On Drug Abuse In Penang, Malaysia - Gillani, Syed Wasif (2009)
A cross-sectional descriptive survey was conducted in Pulau Pinang, Malaysia, to provide the information regarding to the therapeutic effectiveness in the management and treatment of Addiction in three registered methadone clinics of Pinang state. Ada yang berpendapat bahawa pengetahuan boleh mempengaruhi penyalahgunaan dadah disamping faktor kedua seperti sosioekonomi yang rendah. Terdapat penyelidikan yang melaporkan pengetahuan yang rendah tentang penagihan walaupun dikalangan masyarakat yang mempunyai penagih yang ramai