Tafsir Nur Al-Ihsan Oleh Syeikh Muhammad Sa’id: Satu Kajian Bandingan - Mohd Sholeh , Sheh Yusuff (2014)
Tafsir Nur al-Ihsan is a masterwork in the Quranic exegesis written by Syeikh Muhammad Sa‟id bin Umar. This work has been used as a reference by the community in order to understand the meaning of the Quran. However, the work has been criticized by the community due to the lack of sources in construing the Quran‟s verses. Tafsir Nur al-Ihsan merupakan sebuah karya dalam bidang tafsir al-Quran yang dikarang oleh Syeikh Muhammad Sa‟id bin Umar. Karya ini digunakan sebagai rujukan masyarakat dalam memahami isi kandungan al-Quran. Namun demikian, terdapat banyak kritikan yang dilakukan terhadapnya oleh sebahagian masyarakat disebabkan pengarang tidak menyatakan sumber ambilan dengan jelas dalam mentafsirkan ayat al-Quran.