Menangani Krisis Alam Sekitar : Pendekatan Falsafah Seyyed Hossein Nasr - Yaakob, Zul 'Azmi (2014)

(untitled)
In our contemporary society, it is generally accepted that to have a developed society and a stable economy, environmental pollution is inevitable. Subsequently, the environmental crisis is viewed as a natural outcome in order to achieve ‘development’ and ‘progress’ in all aspects of human life. Masyarakat masa kini mempunyai kelaziman pemahaman bahawa untuk mendapatkan sebuah masyarakat yang maju dan ekonomi yang mantap, pencemaran alam sekitar tidak dapat dielakkan. Pendek kata, ia telah dipersepsikan bahawa krisis alam sekitar adalah kesan lumrah kehidupan manusia yang inginkan ‘pembangunan’ dan ‘kemajuan’ dalam semua aspek kehidupan mereka.