Analisis Pemikiran Syeikh Mu×Ammad Amôn Al-Kurdô Terhadap Tasawuf Dalam Kitób Tanwôr Al-Qulõb Fô Mu’ómalah ‘Allóm Al-Ghuyõb - Mohd Miqdad Aswad, Ahmad (2014)
It is important to present the thought of Syeikh MuÍammad AmÊn al-KurdÊ, a Tasawwuf cleric to the Muslim world in order to explain the issues that arise in the daily life of the Islamic community. One of the key issues in the Muslim community is the issue of Tasawwuf. Pemikiran Syeikh MuÍammad AmÊn al-KurdÊ, seorang tokoh ulama tasawuf dunia Islam adalah penting untuk diketengahkan kepada masyarakat Islam sebagai usaha menjelaskan persoalan yang muncul dalam sekitar kehidupan harian masyarakat Islam. Antara persoalan utama yang menjadi permasalahan dalam kalangan umat Islam adalah berkaitan persoalan tasawuf.