The Impact Of Organizational Variables And Quality Performance On Customer Satisfaction Of The Manufacturing Industry With Quality Management System Certified In Northern Region Of Malaysia - Koay, Li Li (2008)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan di antara pembolehubah organisasi yang berkaitan dengan kualiti dan prestasi kualiti serta kesan-kesan dan pengaruhnya ke atas kepuasan pelanggan bagi industri pembuatan yang terletak di bahagian utara Semenanjung Malaysia.