Pembangunan E-Kuliah Menggunakan Perisian Articulate. - Hassan, Hasmawati; Hassan, Fatimah; Zakaria, Zuraini (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2007)
Sejarah pendidikan jarak jauh bermula pada penghujung abad kelapan belas dan awal abad kesembilan belas di Eropah Utara dan Amerika Utara selaras dengan perkembangan teknologi berkaitan revolusi industry ketika itu (Keegan 2002).