Satu kaedah alternatif bagi menyelesaikan masalah transformasi dan aplikasinya dalam bidang biostatistik [QC1]. - W Ahmad, Wan Muhamad Amir (2009)

(untitled)
Penyelidikan yang dijalankan ini bertujuan untuk memberi pendedahan mengenai kewujudan masalah-masalah data daripada pelbagai rekabentuk ujikaji yang tidak memenuhi andaian-andaian analisis varians (ANOVA), analisis regresi dan prosedur yang seumpamanya secara khusus serta langkah-langkah mengatasinya dengan membuat penambahbaikan terhadap rumus asal transformasi Box-Cox sehinggalah ianya menjelajahi ke semua nombor-nombor nyata.