Modul Pengajaran Kontekstual Bagi Topik Haba. - Mohd Zain, Ahmad Nurulazam; Haji Ismail, Zurida; Samsuddin, Mohd Ali (Unit Penyelidikan Pendidikan Asas,Pusat Pengajian IlmuPendidikan,Universiti SainsMalaysia, 2005)
Realitinya, sains berada di sekeliling kehidupan manusia. Kefahaman terhadap sains akan menerangkan bagaimana dunia sekeliling berfungsi. Justeru, guru memerlukan pengajaran yang membolehkan dunia sekeliling yang sebenar dihargai, dieksploitasikan dan dijadikan asas pembinaan pengetahuan untuk peIajar agar pembeIajaran yang bermakna berlaku. Matlamat ini boleh direalisasikan sekirannya konteks dihubungkan dengan konsep daIam pengajaran.