Site Directed Mutation Of Ctx Operon In Vcusm2, Vibrio Cholerae Vaccine Candidate Strain: Towards The Development Of A Vaccine For Cholera [RA644.C3 C454 2008 F rb]. - CHAN, MELISSA LI ANN (2008)

(untitled)
Kolera ialah penyakit cirit-birit akut dan dahsyat yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Vibrio cholerae O1 dan O139. Ia merupakan penyakit endemik di negara-negara yang tidak mempunyai sumber air yang bersih mahupun sistem kumbahan yang baik.