Tabiat Menghidu Gam : Kesannya Dan Perspektif Undang-undang - Maizatul Farisah Mokhtar (UKM Press, 2024)
Perbuatan ataLi tabiat menghidu gam merupakan satu perbuatan yang teljumlah kepada penyakit sosial yang semakill ber/eluasa pada masa kini, Paling mell1bimbangkall lalah perbuatan ini melibatkan kanak-kanak terutama pelajar sekolah sam a ada di peringkat sekolah menengah mahupul1 sekolah rendah. Jika disoroti kembali gejala ini sebenarnya bukanlah satu fenomena baru tetapi hadir . seiringan dengall gejala dadah yang begitu digeruni masayarakat dunia, Gejala ini dikatakan sebagai satu alternatif kepada gejala penagihan dadah dimana ia mampu menghasilkan kesan yang sama iaitu khayal tetapi kosnya jauh lebth murah. Perbuatan ini sebenarnya memberi kesan yang mendalam terhadap kesihatan seseorang terutama di bahagian otak sehingga boleh mengundang mauL. Menurut peruntukan undang-undang menghidu gam bukanlah merupakan suatu kesalahan malah sumbernya iaitu gam merupakan bahan yang sah di sisi undang-undang untuk kegunaan harlan. Namun demikiansekiranya tabiat menghidu gam ini tidak dibendung dad awal, fa akan membawa akibat yang lebih besar bukan sahaja kepada kesihatan, malah akan menjerumuskan individu tersebut ke arah penagihan dadah, seterusnya menimbulkan masalah sosial dalam masyarakat. Artikel ini akan memfokuskan kepada dua perkara utama iailu kesan tabiat menghidu gam ke atas kesihatan seseorallg dan juga undang-ul1dang serta polisi sedia ada yang didapati tidak berkesan Ulltuk mengawal tabiat trsebut. Beberapa cadangan furut disarankall untuk l11el11astikall agar gejala inl dapat di tangani dengan berkesan.