Reka Bentuk Rumah Tradisional Negeri Sembilan Dipengaruhi Oleh Adat Dan Kedaerahan - Noor Hayati Ismail; Shahrul Kamil Yunus; Mastor Surat (Universiti Sains Malaysia, 2024)
Keunikan reka bentuk rumah tradisional Negeri Sembilan melambangkan masyarakat adat perpatih atau sistem kekerabatan matrilineal yang diamalkan oleh masyarakat di Negeri Sembilan. Selain itu, reka bentuk bumbung panjang yang lentik dengan kedua-dua hujung bumbungnya naik ke atas sedikit telah menjadi identiti seni bina di Negeri Sembilan yang tersendiri. Adat perpatih dan faktor kedaerahan telah mempengaruhi reka bentuk rumah tradisional ini. Namun keaslian konsep dan falsafah reka bentuk seni bina rumah ini sering dikatakan menyamai reka bentuk rumah adat di Minangkabau. Oleh itu, penyelidikan dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti perbezaan dan menganalisis beberapa rumah yang terdapat di Sumatera Barat, Indonesia dan Negeri Sembilan, Malaysia. Kajian ini akan melihat kepada evolusi reka bentuk rumah tradisional Negeri Sembilan yang berasal dari Minangkabau. Lokasi kajian melibatkan beberapa buah kampung iaitu rumah-rumah tradisional di Padang, Bukit Tinggi, Kampar Kiri, di Sumatera Barat, Indonesia dan Rembau, Kuala Pilah, Tampin di Negeri Sembilan, Malaysia.