Kajian Awalan Pendekatan Maqasid Syariah Sebagai Alternatif dalam Dasar Dan Perundangan Berkaitan Pelarian Di Malaysia - Zulfaqar Mamat; Rodziana Mohamed Razali; Wan Abdul Fattah Wan Ismail; Tasneem Rahmatullah (Intelligentia Resources, 2024)
Kedatangan pelarian dan pencari suaka ke Malaysia dari beberapa negara untuk mendapatkan perlindungan yang berpunca daripada penganiayaan telah mendorong Malaysia untuk memberikan perlindungan yang sewajarnya kepada golongan ini atas dasar kemanusiaan, secara dasarnya kerajaan tidak mengiktiraf mereka sebagai pelarian kerana Malaysia bukan negara yang terikat kepada Konvensyen Status Pelarian 1951 atau Protokol Status Pelarian 1967. Kajian ini memberi tumpuan kepada sejarah kedatangan pelarian dan pencari suaka ke Malaysia dan perkembangan perundangan yang mengatur pergerakan mereka. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif melalui kajian kepustakaan seperti buku, jurnal, artikel dan surat khabar. Penulisan ini mengadaptasi corak penyelidikan kualitatif yang berdasarkan sejarah. Tujuan kajian ini adalah untuk mengetahui sejarah pelarian di Malaysia dan keperluan undang-undang yang tepat dan kukuh untuk mereka, ia bagi memastikan mereka diperlakukan secara manusiawi dan tidak dizalimi dengan apa-apa cara, atau bentuk sekalipun. Penerapan dasar berasaskan maqāṣid syariah yang dicadang kerajaan dilihat sebagai satu alternatif yang baik dalam menangani dan menyelesaikan beberapa isu berkaitan pelarian di Malaysia secara amnya. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat banyak krisis dan masalah mengenai pelarian yang tidak hanya mempengaruhi mereka secara individu tetapi juga secara tidak langsung mempengaruhi ekonomi Malaysia. Peranan penting untuk mengenal pasti dasar atau undang-undang yang tepat berkaitan pelarian di Malaysia, sejauh mana pengamalannya memenuhi kehendak maqāṣid syariah dan juga keperluan untuk merancang kerangka dasar atau undang-undang yang kukuh dan sesuai bagi memastikan negara tidak menghadapi masalah dalam menerima pelarian pada masa akan datang