Cabaran Merealisasikan Penerbitan Ilmiah di Kolej Universiti Islam Malaysia - Hariza Mohd Yusof; Shaharudin Ismail (2024)
Cabaran penerbitan ilmiah merupakan suatu cabaran buat universiti yang baru ditubuhkan. Di samping terlibat dalam usaha untuk memantapkan struktur organisasi pentadbiran, pengajaran dan pembelajaran, Kolej Universiti Islam Malaysia (KUIM) juga menyedari bahawa harus wujud keseimbangan dalam penghasilan produk yang berbentuk tulisan ilmiah atau akademik. Penghasilan produk jenis ini boleh membuktikan bahawa KUIM adalah salah satu penyumbang hasil idea yang boleh dikongsi bersama. Berdasarkan pentingnya peranan ini, KUIM yang kini baru berusia enam tahun telah mengorak langkah untuk sama ke depan bagi merealisasikan penerbitan buku ilmiah. Kertas ini akan cuba berkongsi perkembangan, pencapaian dan halangan yang dihadapi oleh KUIM dalam merealisasikan penerbitan ilmiahnya supaya turut dapat menjadi penyumbang dalam arena penerbitan.