Kaedah Pengajaran Bahasa Arab Untuk Kanak-Kanak Pintar - Asma Abdul Rahman; Maimun Aqsha Lubis (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Dalam pengajaran Bahasa Arab terdapat pelbagai kaedah yang diguna pakai bagi mencapai objektif yang dikehendaki. Setiap satu kaedah mempunyai kelebihan dan kelemahannya sendiri.Fokus utama buku ini lebih kepada dua kaedah pengajaran iaitu kaedah nahu terjemahan yang mewakili kaedah tradisional dan kaedah dengan tutur yang mewakili kaedah baru.