Pemakaian Yamin Al-Nafi dalam Tuntutan Nafkah: Kajian di Mahkamah Syariah Sabah - Faezahwaty Abdul Mohamed Ibnu; Hairul Vaiyron Othman; Suhaizad Saifuddin (Faculty of Syariah and Law, USIM, 2026)
Kajian ini meneliti pemakaian Yamin al-Nafi dalam tuntutan nafkah di Mahkamah Syariah Sabah, khususnya dalam konteks penggunaan bukti digital. Objektif utama kajian ini adalah untuk menganalisis bagaimana mahkamah mentafsir dan mengaplikasikan Yamin al-Nafi dengan menyeimbangkan antara prinsip fiqh klasik dan standard pembuktian moden. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan meneliti peruntukan undang-undang berkaitan, keputusan kehakiman serta amalan pentadbiran Biro Sokongan Keluarga (BSK). Dapatan menunjukkan bahawa rekod digital seperti data e-Nafkah, penyata bank dan laporan BSK kini diiktiraf sebagai bukti utama dalam menentukan pematuhan tanggungjawab nafkah. Yamin al-Nafi hanya digunakan apabila bukti dokumentar tidak lengkap atau masih menunggu pengesahan. Amalan ini selaras dengan Enakmen Keterangan Mahkamah Syariah (Sabah) 2004 dan mencerminkan prinsip maqasid al-syariah dalam melindungi hak kewangan isteri dan anak-anak. Kajian ini mencadangkan agar garis panduan kehakiman yang lebih jelas diwujudkan, termasuk prosedur pengesahan digital sebelum sumpah, serta latihan berterusan kepada hakim bagi memastikan keseragaman, keadilan dan kecekapan dalam prosiding nafkah.