Hak Pengurusan Harta oleh Lembaga Zakat: Perspektif Undang-Undang Islam dan Implikasi Sosial - Syaryanti Hussin; Zahari Mahad Musa; Hasnizam Hashim; Nabilah Yusof @ Abdul Rahman; Mohamad Zaharuddin Zakaria; Wan Nur A’aina Farhana Meor Amir Hamzah; Nur Syazwana Shaharom; Ahmad Sulhiy Ahmad Nasfy; Muhammad ‘Arif Azri Bahaman; Muhammad Aqil Farhan Bahrin (Faculty of Syariah and Law, USIM, 2026)
Tujuan utama zakat adalah untuk mengurangkan jurang ekonomi antara golongan kaya dan miskin melalui pengagihan yang adil. Lembaga zakat merupakan badan yang bertanggungjawab dalam mengendali proses pengurusan harta ini. Setiap negeri mempunyai badan autoriti tersendiri. Namun, tahap kepercayaan masyarakat terhadap institusi zakat di Malaysia semakin merosot, terutamanya akibat pengurusan yang kurang telus. Oleh yang demikian, artikel ini akan membincangkan hak pengurusan harta oleh lembaga zakat termasuk konsep zakat, peranan dan tanggungjawab lembaga zakat, implikasi sosial dan konflik-konflik yang berkaitan dengan pengurusan zakat oleh lembaga zakat. Berdasarkan kajian literatur, artikel ini membentangkan cadangan penambahbaikan untuk institusi zakat untuk meningkatkan ketelusan dan akauntabiliti dalam pengurusan zakat. Hasil artikel ini berpotensi memberi panduan kepada institusi zakat di Malaysia dan negara-negara Islam lain dalam mencapai matlamat utama zakat, iaitu mewujudkan keadilan ekonomi dan sosial. Selain itu, ia juga diharap menjadi pencetus kepada kajian empirikal lanjut dalam bidang pengurusan zakat.