Kerangka Model Asnafprenuer Melalui Dana Zakat Dalam Bentuk Pembiayaan Mikro Di Institusi Zakat Korporat - Mohd Faisol Ibrahim; Mohd Nasir Ali (Universiti Malaysia Sabah, 2024)
Perkorporatan beberapa institusi zakat di Malaysia telah menyebabkan sistem pengurusan zakat mengalami perubahan.Perubahan ini bukan sahaja dapat dilihat melalui kaedah kutipan dan jumlah kutipan tetapi juga kaedah pengagihan zakat kepada asnaf itu sendiri. Bagi membantu golongan fakir dan miskin keluar daripada kelompok kemiskinan, institusi zakat yang telah dikorporatkan melangkah kehadapan dengan memperkenalkan pengagihan zakat secara mikro kredit kepada golongan asnaf. Ini merupakan inovasi dalam agihan di zaman Fintech(teknologi kewangan)untuk memastikan pengagihan zakat sentiasa relevan dengan perkembangan zaman. Jesteru itu,kajian ini akan mengkaji pelaksanaan pembiayaan mikro kredit oleh institusi zakat yang telah dikorporatkan kepada usahawan asnaf yang melibatkan Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan Baitulmal Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP). Hasil kajian menunjukkan terdapat perbezaan peruntukan agihan zakat melalui pembiayaan mikro kredit kepada asnaf yang layak. Selain itu,kajian ini juga mencadangkan pembangunan model pembiayaan mikro kredit kepada asnaf ini. Kajian ini menggunakan kajian lapangan dan perpustakaan. Inovasi pengagihan zakat di Malaysia mampu menyumbang kepada peningkatan ekonomi berskala kecil dalam masyarakat Islam dengan meransangkan budaya berniaga di kalangan asnaf-asnaf yang berminat.