Pengurusan Dana Sedekah Secara Sistematik: Analisa Peranan Institusi Kerajaan dan Swasta - Abdullaah Jalil; Muhamad Muda (JAWHAR, 2024)
Sedekah adalah salah satu intrumen kewangan dan ekonomi Islam yang mempunyai ciri-ciri yang fleksibel dan berbentuk sukarela. Ia boleh dianggap sebagai satu instrumen penyokong and pelengkap (supportive and complementary instrument) bagi instrumen-instrumen yang wajib di dalam Islam seperti zakat, nafkah, kaffarah dan lain-lain. Hikmah di sebalik kebaikan dan kesan positif instrumen ini adalah terlalu luas dan tidak semuanya dapat dikumpulkan di dalam artikel yang singkat ini. Bahkan, sebahagian besar kesan positif sedekah tidak dapat digambarkan dalam bentuk nombor atau kuantiti kerana ia bukan sahaja meliputi kesan ekonomi dan kewangan, bahkan meliputi kesan kerohanian, sosial, keberkatan dan lain-lain.