Pendekatan Pengajaran & Pembelajaran Subjek Nahu di Peringkat STAM dan Tahap Penguasan Pelajar: Kajian di Sekolah-sekolah Agama Kerajaan Negeri - Rosni Samah; Arnida A. Bakar (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Nahu merupakan subjek terpenting dalam rumpunan ilmu bahasa Arab.Bahasa baik bergantung kepada penyusunan ayat yang baik mengikut kaedah nahu. Begitu juga, ayat yang menunjukan makna yang tepat addalah berdasarkan kepada kaedah nahu. Para sarjana Arab membincangkan pendekatan pengajaran subjek tersebut supaya fungsinya dapat dicapai dengan berkesan. Bagi Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), subjek nahu merupakan subjek bahasa Arab yang diberi penekanan utama. Pelajar yang dapat menguasai subjek ini merupaakan pelajar yang cemerlang dalam bahassa Arabnya. Penyelidikan ini bertujuan mengenal pasti pendekatan yang digunakan untuk menyampaikan subjek ini dan strategi pelajar untuk menguasainya. Begitu juga, kajian ini dapat mengumpul cadangan yang dikemukakan oleh para guru untuk membantu proses pengajaran subjek ini. Cadangan pelajar tentang strategi pembelajaran juga dapat di kumpul. Di samping itu tahap penguasan mereka bagi subjek ini juga dapat dikenal pasti. Hasil kajian ini diharap dapat membantu dalam meningkatkan proses pengajaran dan pembelajaran subjek tersebut bagi meningkatkan penguasan bahasa Arab dalam kalangan pelajar.