Pentakrifan Asnaf Gharimin Di Institusi-Institusi Zakat Di Malaysia - Mohammad, Mahadi; Engku Ali, Engku Muhammad Tajuddin; Md Harun, Syahirah Salwa (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Kertas kerja ini membincangkan tentang pentakrifan asnaf gharimin menurut fuqaha’ dan yang diguna pakai oleh institusi-institusi zakat di Malaysia serta isu dan cabaran berkaitan dengan penetapan takrif asnaf gharimin. Menggunakan kaedah kualitatif dan analisis deskriptif; data dikumpul melalui buku, artikel, laman web dan hasil temu bual dengan pihak institusi zakat di Malaysia. Dapatan kajian mendapati bahawa pentakrifan asnaf gharimin yang diguna pakai di institusi-institusi zakat di Malaysia adalah berlandaskan mazhab Syafie. Pentakrifan umum yang diguna pakai adalah sama, namun dari sudut penetapan kelayakan asnaf gharimin antara institusi-institusi zakat adalah berbeza. Sebahagian negeri menerima kes-kes berhutang dengan ceti haram dan memberi pinjaman pelajaran melalui sistem qardhul hasan manakala sebahagian institusi yang lain tidak mengambilkira perkara-perkara tersebut dalam penyediaan bantuan kepada asnaf gharimin. Perbezaan ini perlu diteliti kembali oleh institusi-institusi zakat dan diselaraskan di peringkat pusat bagi memastikan sistem agihan zakat yang berkesan. Kertas ini turut mencadangkan diwujudkan satu unit pembiayaan qardhul hasan sebagai alternatif kepada masalah hutang yang berlaku dalam masyarakat.