Pelaksanaan Istibdal Di Majlis Agama Islam Negeri: Kajian Kes Terhadap Pengambilan Tanah Wakaf Oleh Pihak Berkuasa Negeri Di Majlis Agama Islam Terengganu - Mat Rani, Mohd Afandi Bin; Mohd Sha’ary, Abdul Rahman Bin (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Pengambilan tanah wakaf secara paksaan adalah sebahagian daripada hukum fiqh semasa yang bersifat Ijtihadiyyah yang diasaskan kepada konsep Maslahah ‘Ammah dan mekanisme Istibdal yang terdapat dalam Undang-undang wakaf Islam. Perkara ini tidak dinyatakan secara jelas dan terperinci hukumnya oleh para fuqaha Islam di dalam penulisan mereka. Maka kajian dari perspektif hukum syarak perlu dilihat untuk mengenalpasti dan menjelaskan hukum pengambilan tanah wakaf oleh kerajaan ini terutama membabitkan pengambilan tanah wakaf oleh pihak swasta untuk tujuan pembangunan ekonomi negara yang telahpun dilaksanakan di Malaysia sejak sekian lama. Justeru, kertas kerja ini cuba untuk melihat Istibdal sebagai mekanisme bagi mengekalkan kesinambungan tanah wakaf dalam kes pengambilan tanah wakaf oleh Pihak Berkuasa Negeri (PBN). Kajian kes telah dibuat di Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Terengganu (MAIDAM) sebagai sample kajian. Bagi menampung keperluan hukum semasa ini, beberapa prinsip dan kaedah Fiqh yang terpakai dalam Syariat Islam dirujuk dan diyakini mampu mencorak ke arah pembentukan fiqh wakaf lestari yang lebih dinamik dan komprehensif sejajar dengan pembangunan negara.