Implementesi Kontrak Musaqah Untuk Pembangunan Tanah Wakaf Terbiar Dalam Menjana Ekonomi Sektor Pertanian Di Malaysia - Mohd Hafiz Abdul Wahab; Wan Azmi Wan Ahmad; Muhammad Muzakkir Othman@Seman; Norhasimah Shaharuddin (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Wakaf merupakan instrumen terpenting selepas zakat dalam menggerakkan sumbernya ke arah pembangunan sosial ekonomi umat Islam secara amnya. Namun demikian, institusi wakaf di Malaysia tidak sepatutnya menjadikan harta wakaf sebagai sumber simpanan dan ianya perlu digerakkan demi mencapai matlamat asas wakaf itu sendiri. Pensyariatan wakaf dapat dilihat dari aspek yang lebih luas di mana wakaf boleh dijadikan sebagai penggerak kepada pembangunan negara sama ada dari sudut ekonomi pertanian mahupun ekonomi pembangunan. Dalam merealisasikan matlamat ini, kontrak musaqah adalah satu alternatif yang perlu diketenggahkan dalam membangunkan tanah wakaf terbiar untuk projek pertanian yang boleh menjana keuntungan yang berpanjangan dan lumayan. Bahkan tanah wakaf yang terbiar juga boleh dijana untuk mendapatkan hasil pendapatan yang tinggi serta membangunkan sosial ekonomi ke arah yang lebih baik dan selesa. Di samping itu juga, hasil pendapatan daripada sektor perladangan seperti kelapa sawit dapat meningkatkan pendapatan negeri iaitu di bawah majlis agama Islam negeri serta meningkatkan pendapatan perkapita negara. Dengan mengimplementasikan kontrak musaqah ini dalam membangunkan tanah wakaf terbiar, pihak berkuasa tempatan iaitu pihak majlis agama Islam negeri dapat membantu golongan miskin di mana pembangunan tanah wakaf tersebut dibuat secara usahasama dengan golongan tersebut. Lantaran daripada cadangan tersebut, golongan miskin ini dapat dikurangkan dan seterusnya negara boleh mencapai sebagai negara maju dalam merealisasikan misi 2020