Repositori institusi: ke arah pencapaian webometrics - Mohd Helmi Masor@Mansor (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Repositori institusi (IR) adalah merupakan platform komunikasi ilmiah yang baharu di dalam menyediakan dan menyebarkan sumber-sumber maklumat digital sesebuah universiti dan institusi akademik. Peranan ini diambil oleh perpustakaan akademik di dalam membangunkan platform dan menguruskan hal-hal berkaitan perolehan bahan-bahan dan penyebaran maklumat berasaskan konsep akses terbuka. Bagi kebanyakkan perpustakaan akademik di Malaysia telah mengaplikasikan perisian sumber terbuka sebagai medium perkongsian maklumat institusi dan pengetahuan di kalangan warga komuniti dan dunia luar. Pada masa kini, repositori institusi telah bertindak sebagai platform bagi akses terbuka kepada output penyelidikan sesebuah institusi pengajian tinggi. Malangnya, berdasarkan kajian literatur terdapat beberapa faktor yang telah merencatkannya berfungsi seperti mana konsep akses terbuka. Kertas kajian ini adalah bertujuan untuk membincangkan faktor-faktor kejayaan di dalam pengurusan repositori institusi. Berdasarkan pemahaman kepada faktor-faktor kejayaan ini, ia membantu pengurusan perpustakaan di dalam merencanakan strategi pengurusan repositori institusi ke arah ranking of web repositories universiti di Malaysia.