Kepentingan Tadbir Urus Yang Baik Dalam Mendepani Isu Penipuan Tanah - Kamilah Wati Mohd (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Tadbir urus yang baik dalam pentabiran tanah merupakan salah satu aspek penting dalam memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 dapat direalisasikan. Ini kerana tanah sebagai satu aset yang sangat bernilai terdedah kepada penyalahgunaan kuasa dan penipuan oleh pelbagai pihak. Kajian ini meneliti kelemahan yang terdapat dalam pentadbiran tanah yang membolehkan berlakunya penipuan dalam urusniaga tanah yang menyebabkan kerugian bernilai jutaan ringgit. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini ialah kaedah kualitatif bersumberkan data primer dan sekunder seperti statut, laporan kerajaan, artikel jurnal kes mahkamah dan laporan akhbar. Dapatan kajian ini menunjukkan terdapat beberapa kelemahan dalam sistem pentadbiran tanah yang merangkumi aspek peruntukan undang-undang, prosidur dan modal insan yang perlu diperlu diberi perhatian segera bagi menangani isu penipuan dalam urusniaga tanah. Kajian ini mencadangkan supaya kerajaan menambahbaik tadbir urus pentadbiran tanah seperti mewujudkan dana pampasan, meningkatkan langkah-langkah keselamatan digital dan memperkasakan modal insan bagi memastikan pembangunan mampam dapat dilaksanakan dalam menjayakan Wawasan Kemakmuran Bersama. Kata kunci: Kemakmuran Bersama, tadbir urus, pentadbiran tanah, penipuan