Keberkesanan Program C&C 1m Terhadap Kualiti Dalam Kalangan Bekas Peserta Program Pemulihan Dan Rawatan - Amin Al Haadi Shafie; Khairunneezam Mohd Noor; Abd Halim Bin Mohd Husin; Mohd Rushdan Mohd Jailani; Mohamad Isa Amat; Mohd. Rafidi Bin Jusoh; Adam Fariz Bin Mohd Zain (2024)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengesan bekas peserta program rawatan, perubatan dan pemulihan di Klinik Cure and Care 1Malaysia (C&C1M) di semenanjung Malaysia. Kajian ini berbentuk deskriptif yang melihat kesan rawatan terhadap tahap kualiti hidup. Kajian ini dijalankan di 10 buah Klinik C&C1M di semenanjung Malaysia. Seramai 473 orang responden telah terlibat dalam kajian ini di seluruh negara. Alat ukur the World Health Organization Quality of Life (WHO-QoL Bref) pula digunakan untuk melihat kualiti hidup responden. Alat ukur ini mempunyai 4 buah domain iaitu (1) Kesihatan Fizikal, (2) Persekitaran, (3) Perhubungan Sosial and (4) Kesejahteraan Psikologi dan Spiritual. Hasil dapatan menunjukkan bahawa responden menunjukkan skor di tahap yang baik untuk empat domain yang dikaji.