Tahap Perubahan Klien Selepas Menjalani Rawatan, Perubatan Dan Pemulihan Di Klinik C&C1M - Khairunneezam Mohd Noor; Amin Al Haadi Shafie; Mohamad Isa Amat; Mohd Rushdan Mohd Jailani; Adam Fariz Mohd. Zain; Abd. Halim Mohd. Husin; Mohd. Rafidi Jusoh (2024)
Bermula pada 2010, pihak Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) telah melakukan transformasi bagi program rawatan dan pemulihan penagih dadah dengan menubuhkan Klinik Cure and Care 1Malaysia (C&C1M). Daripada pendekatan yang berbentuk regimented, tough and rugged, tiada pilihan dan berbentuk paksaaan secara perundangan di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN), program rawatan dan pemulihan ini telah diubah kepada program yang mengguna pakai pendekatan berkonsep terbuka, prihatin, mesra, teraputik, program yang lebih berstruktur, sistematik, multiprogram serta mampu memenuhi keperluan kepulihan klien secara komprehensif. Kertas kerja ini merupakan sebahagian daripada hasil dapatan kajian Pengesanan Bekas Peserta Program Rawatan, Perubatan dan Pemulihan di Klinik Cure And Care 1Malaysia yang dilaksanakan pada tahun 2015. Objektif kajian ini adalah untuk mengukur Tahap Perubahan (Stage of Change-SoCS) klien selepas menjalani rawatan, perubatan dan pemulihan di Klinik C&C1M. Kajian deskriptif ini menggunakan instrumen SoCS versi Bahasa Melayu yang telah diedarkan kepada 473 responden yang merupakan antara klien yang terpilih melalui kaedah non-probability sampling oleh pihak AADK. Responden dipilih hanya dalam kalangan klien yang telah mengikuti salah satu pakej rawatan 30 hari, 60 hari atau 90 hari dari sepuluh C&C1M di Semenanjung Malaysia. Hasil kajian mendapati bahawa lebih separuh responden berada pada tahap Pertimbangan (Contemplation) dan hanya seorang responden Berjaya mencapai peringkat Pengekalan (Maintenance) berdasarkan skala Tahap Perubahan (SoCS). Ini memberi isyarat bahawa pakej rawatan yang dilalui oleh klien di C&C1M tidak memberi kesan yang mendalam dan tidak membantu responden dalam menghadapi relaps pada masa yang akan datang. Implikasi kajian dan cadangan untuk pihakpihak yang terlibat turut dibincangkan