Inovasi Hukuman Pencegahan Dadah Mengikut Perspektif Islam - Muhd Fauzi Muhamad (2024)
Inovasi Hukuman Pencegahan dan pembanterasan dadah adalah tanggungjawab yang amat berat dan sukar dilaksanakan, walaubagaimana pun perlu diteruskan sebagai tanggungjawab agama, kerana dadah adalah satu jenis senjata pemusnah bukan sahaja manusia bahkan alam sejagat secara berperingkat-peringkat tidak sebagaimana Bom Atom yang memusnahkan Hiroshima dan Nagasaki sekali gus. Cuba kita renung bagaimana azabnya penagih dadah yang sedang bertarung hidup. Bukan setakat dirinya sahaja bahkan sanggup membunuh orang lain sama ada ibu bapanya sendiri atau isterinya atau sesiapa sahaja tidak kira keluarganya atau orang lain, yang penting demi untuk mendapatkan dadah sebagai bekalan hidupnya yang akan mati selepas itu. Apakah sebab yang berlaku demikian kerana ada orang yang membekalnya, oleh itu cara pencegahan dan pemberntersan dadah ini ialah mengenakan hukaman yang berat ke atas mereka yang terlibat dengan pambekalan dadah. Islam mengharamkan arak kerana arak hanya setakat menghilangkan akal, sebab akal yang memandu manusia ke jalan yang selamat.