Isu Agihan Zakat: Satu Sorotan - Noor Ain Alin @ Nordin; Mohd Adha Ibrahim (Fakulti Ekonomi dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Covid-19 memberikan impak yang amat besar kepada seluruh dunia sehingga menyebabkan pertambahan kadar kemiskinan. Kajian ini dijalankan untuk menyorot kembali dapatan kajian lepas mengenai isu agihan zakat di Malaysia dan Indonesia yang masih menjadi polemik dalam kalangan masyarakat Muslim sama ada kajian yang telah dilaksanakan di Malaysia mahupun di luar negara. Kedua-dua negara ini telah menjadi titik perbincangan dalam kajian ini kerana ia merupakan negara yang mempunyai bilangan rakyat yang beragama Islam tertinggi di antara negara-negara Asia Tenggara. Hasil kajian ini mendapati bahawa terdapat empat perkara utama yang menjadi faktor dalam isu agihan zakat iaitu lokaliti agihan zakat, ketirisan maklumat asnaf (penerima agihan zakat), pengurusan yang tidak efisien dan rasa tidak puas hati.