Transformasi dalam Kepimpinan lnstitusi Keluarga - Sharifah Meriam Syed Akil; Saedah Abd. Ghani; Othman Ab. Rahman; Muhamad Zaki Mustafa (Universiti Sains Islam Malaysia, 2024)
Keluarga merupakan organisasi penting dalam kehidupan seseorang. Keluarga dapat memberikan semangat dan dorongan untuk seseorang berjaya dalam tugas dan kerjayanya. Keluarga juga dapat membentuk sahsiah dan peribadi ahlinya sehingga menjadi individu yang cemerlang dan terkenal. Oleh itu tidak hairan apabila kita mendengar idaman seseorang untuk memiliki sebuah keluarga yang bahagia. Mereka tidak mahu keluarga yang bermasalah hingga berlarutan tanpa jalan penyelesaian. Mengapakan sesebuah keluarga itu bermasalah? Banyak faktor yang boleh membawa kepada sebuah keluarga itu bermasalah. Antara faktornya ialah masalah kepimpinan keluarga tersebut.Bila dibincangkan mengenai ketua keluarga, kita tidak boleh menolak peranan seorang bapa sebagai pemimpin atau ketua keluarga. Namun ada juga keluarga yang dipimpin oleh seorang wanita atau ibu apabila suaminya telah meninggal dunia atau diceraikan. Kejayaan dun keharmonian sesebuah keluarga berkait rapat dengan kualiti kepimpinan ketua keluarga tersebut. Justeru itu, Islam meletakkan bapa sebagai pemimpin dun ketua dalam sesebuah keluarga yang bertanggungjawab mempastikan agar mereka yang berada di bawah jagaannya berada dalam keadaan baik serta mengikut landasan yang diredhai oleh Allah swt. Fenomena hari ini menyaksikan banyak gejala sosial yang merosakkan kehidupan anak-anak dan remaja akibat dari kegagalan kepimpinan keluarga dalam mempraktikkan "Qudwah Hasanah" dalam keluarga mereka. Sungguhpun ibu bapa telah didedahkan dengan garis panduan pendekatan dalam kepimpinan keluarga bahagia, namun pelaksanaan kepada pendekatan tersebut telah menimbulkan implikasi positif juga negatif kepada ahli keluarga. Justeru itu isu kepimpinan sebuah keluarga seharusnya menjadi topik perbincangan berterusan kerana ia sentiasa berkembang mengikut arus perubahan kehidupan manusia.